De gandaria wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van september tot juni bij 10 - 15°C’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen of in de kas houden. Voor de vruchtrijping is een hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur nodig. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien, marcotteren en enten.Rassen: 'Hintalu' (erg zuur), 'Ramania Pipit' en 'Ramania Tembaga' (beide zoet rood vruchtvlees) en 'Mayong Chid' (met zoet geel/oranje vruchtvlees).
De vruchten smaken zoet of zuur en worden vers gegeten of verwerkt in compote of marmelade. Ook worden ze gekookt in siroop. Onrijpe vruchten kunnen zoetzuur worden ingelegd, in curries of tot sambal worden verwerkt. De bladeren worden wel als groente gegeten.